dilluns, 20 de juliol del 2020

ACTIVITAT 6è (1-5 JUNY)


ELS COLORS LITÚRGICS

Totes les cultures usen el simbolisme dels colors en diverses situacions de la vida encara que no sempre es dona el mateix sentit a cada color a totes bandes. Hi ha llocs, per exemple, en què el negre simbolitza el dol, mentre que en d'altres és el blanc el que fa aquesta funció.
A l’Església alguns colors tenen un significat especial que es relaciona amb el calendari litúrgic. S’apliquen sobretot als vestits litúrgics dels ministres* (l'estola i la casulla) i a les robes que poden adornar l'altar, l'ambó o el sagrari.
*ministre: capellà

 BLANC  (ALEGRIA I PURESA)
Es fa servir en els oficis i les misses del temps de Pasqua i Nadal. També en les festes de Jesús que no siguin de la seva passió; en les festes de la Mare de Déu, dels àngels, dels sants no màrtirs*. També es fa servir en la celebració dels sagraments (menys la Penitència i la Unció dels malalts).
*màrtirs: persona que és morta a causa de la seva fe cristiana.

 VERMELL (FOC DE L’ESPERIT SANT I SANG DEL MARTIRI)  
Es fa servir el diumenge de Rams i el Divendres Sant; el diumenge de Pentecosta; en les celebracions de la passió del Senyor, en les festes dels apòstols i dels evangelistes i en les celebracions dels sants màrtirs.

VERD (ESPERANÇA I CREIXEMENT)

Es fa servir en les misses del temps de durant l’any (temps ordinari).


MORAT (PENITÈNCIA I REFLEXIÓ)
Es fa servir en el temps d’Advent i de Quaresma. També es pot fer servir en les misses de difunts. Així mateix, és el color propi per celebrar els sagraments de la Penitència i de la Unció dels malalts.

ROSAT (ALEGRIA)
Es pot fer servir el III diumenge d’Advent  i el IV diumenge de Quaresma, i representa una interrupció alegre d’aquests temps litúrgics de penitència i reflexió. 


BLAU CEL (LLUM CELESTIAL)
Per privilegi especial, el poden fer servir les esglésies d’Espanya en la festa de la Immaculada Concepció de la Mare de Déu (8 de desembre).

Pinta les figures segons aquestes instruccions:
  • L’alba (túnica que duu el sacerdot) és blanca i el cíngol (cordó) també.
  • Cada casulla ha de ser del color indicat però els detalls es poden fer en altres colors.
  • El color de la pell (mans i cara) ha de ser el mateix en tots els casos.
  • L’estola (espècie de bufanda) la pots pintar d’un dels colors litúrgics.

Retalla les peces per a poder posar al capellà la casulla que li correspon en cada ocasió. ATENCIÓ: no separis els petits rectangles per a poder doblegar-los i que subjectin la casulla sobre la figura del sacerdot.


·        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada